This website isn’t supported by Internet Explorer. We recommend that you use a different browser (e.g. Edge, Chrome, Firefox, Safari, or similar) for the best experience of our content.

SAXENDA_2025_12_Bariatrik cerrahi endikasyonu_1

✔: Bariatrik cerrahi önerilir; X: Bariatrik cerrahi önerilmez; –: Kılavuzda belirtilmemiş; *koşullu: Tam optimize konvansiyonel tedaviye karşın HbA1c >58 mmol⁄mol (%7,5) (özelikle kilo artışı varsa veya diğer kiloya yanıtlı komorbiditelerde konvansiyonel tedavilerle hedefe ulaşılamıyorsa).

 

T.C. Sağlık Bakanlığı Obezite ve Metabolik Cerrahi Klinik Protokolü’ne göre, bariatrik cerrahi girişimine uygun bireylerin belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir.6

Bu kriterler;

• VKİ ≥40 kg/m² olması veya

• VKİ ≥35 kg/m² olması ve bir veya daha fazla obezite ile ilişkili komorbidite bulunması durumudur.6

 

Bariyatrik cerrahi yöntemler; mide hacmini küçültüp gıda alımını kısıtlayarak, alınan gıdaların emileceği bağırsak segmentini kısaltarak veya bypass ederek ya da her iki yöntemin kombine edilmesiyle uygulanan cerrahi girişimlerdir.7 Bu girişimlerin inkretinler, bağırsak hormonları, safra asidi metabolizması ve mikrobiyota gibi metabolik etkileri de olduğundan, bu cerrahi prosedürler ‘metabolik cerrahi’ olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.7

 

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin (TEMD) 2024 Obezite Tanı ve Tedavi Kılavuzu’nda, cerrahi tedavi kararının VKİ’ye ve Edmonton Evrelemesi’ne dayanarak verilmesi önerilmektedir.7 Buna göre yaşam biçimi yönetimi ve tıbbi tedaviden fayda görememiş obeziteli bireylerde, obezitenin evresi ve obeziteye eşlik eden hastalıkların sayı ve şiddetine göre cerrahi kararı verilmesi gerektiği belirtilmektedir.7

1. Mechanick JI, et al. Clinical practice guidelines for the perioperative nutritional, metabolic, and nonsurgical support of the bariatric surgery patient—2013 update: Cosponsored by American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic & Bariatric Surgery. Obesity 2013;21:S1–27.

2. Yumuk V, et al. European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obes Facts 2015;8:402–24.

3. Society of American Gastrointestinal Endoscopic Surgeons (SAGES) Guidelines for Clinical Application of Laparoscopic Bariatric Surgery. https://www.sages.org/publications/guidelines/guidelines-for-clinicalapplication-of- laparoscopic-bariatric-surgery/ (Erişim tarihi: Ocak 2025)

4. International Diabetes Federation (IDF). IDF Clinical Practice Recommendations for managing Type 2 Diabetes in Primary Care. https://idf.org/media/uploads/2023/05/attachments-63.pdf (Erişim tarihi: Ocak 2025)

5. TEMD Bariatrik Cerrahi Kılavuzu 2019.

6. T.C. Sağlık Bakanlığı Obezite ve Metabolik Cerrahi Klinik Protokolü, 2021.

7. TEMD Obezite Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2024.